EL CURTMETRATGE "L'ÀNGEL DE LLORET" A "FILMIN": UNA CRIDA A LA CONSERVACIÓ DEL PATRIMONI MODERNISTA.

El poètic curtmetratge dirigit per Neus Dalmau, interpretat per Fermí Reixach i Joan Pau Romaní i amb textos de Jacint Verdaguer i Walter Benjamin i música de Bernat Vivancos, és una crida contra la destrucció del conjunt modernista de Sant Pere del Bosc, a Lloret de Mar. El productor del primer film de Pedro Almodòvar, "Pepi, Lucy, Boom y otras chicas del montón" també ho és del nostre curt. Quan el va veure quasi acabat li va agradar molt, s'hi va posar i ara ens ha procurat l'alegria de poder-lo visionar en la plataforma Filmin.

Enllaç per visionar, a Filmin, el curtmetratge "L'ÀNGEL DE LLORET" 

Si no disposeu d'accés a la platafoma Filmin podeu veure L´àngel de lloret a Vimeo, posant la contrasenya o paraula de pas "lloret".

El març de 2022 es va estrenar al Teatre plé de gom a gom amb gran éxit i públic dempeus novaradiolloret. estrena-del-curt-langel-de-lloret-amb-fermi-reixach-i-joan-pau-romani/

però malgrat els esforços de més de vint anys de lluita popular finalment li ha caigut l'ala, per sort no ha fet mal a ningú

https://lloretgaceta.com/la-tramuntana-fa-caure-una-ala-del-ja-malmes-monument-de-langel/


SINOPSI

El poeta i capellà Jacint Verdaguer (1845-1902), ja vell i assetjat per les jerarquies pel seu posicionament al costat dels desfavorits de la industrialització, interpel·la Déu amb el seu poema Ales, davant el primer monument de Catalunya que li ret homenatge: l’Àngel de Lloret. L’Àngel de la Història, de Walter Benjamin, respon a la crida. El moviment popular per salvar el modernisme lloretenc esdevé un rèquiem de l’univers per a la nostra civilització. El film és fins que s’acaben els crèdits i més. No abandoneu pensant que ja s'ha acabat...

IMATGES DEL FILM I DEL RODATGE:


Verdaguer rediviu en Fermí Reixach, sent una crida i puja el Turó de Ses Pedres LLuïdores

           
El poeta arriba al conjunt escultòric que se li va erigir a Lloret, poc després de la seva mort, el primer de Catalunya que li ret homenatge. Veu "L`Angel" i escolta el poema "Ales" dins del cor. I el diu amb la veu de l'esperit.


Després de En escoltar el poema, l'àngel baixa del cel, ronda l'escultura i parla en veu de Walter Benjamin (Joan Pau Romaní), Diu un fragment de "L'Àngel de la història" el text que es va trobar a la butxaca de l'abric de Benjamin després de la seva mort a Portbou, assetjat per la Gestapo i amb el franquisme darrera la frontera. 





El vol de l'àngel mostra l'estat del monument.




Després del vol l'àngel retorna als seus dominis i en els títols finals es documenta tot el CONJUNT MODERNISTA DE SANT PERE DEL BOSC, les obres i els autors. 



El final és un clam contra la destrucció i per la conservació del patrimoni signat per totes les associacions de Lloret de Mar.
 

La directora Neus Dalmau i l'actor Fermí Reixach en un descans del rodatge.


        Reixach interpretant el text en gravació al teatre de Lloret de Mar.


      Fermí Reixach, Joan Pau Romaní i Neus Dalmau en el set de gravació.


Diveros càmeres (Tito Llorca, Pere Cabañas, Waldo Productions), tot Lloret va voler participar en la reivindicació.


 

 

L'estrena al teatre es va veure enriquit amb un espectacle a partir de textos de Verdaguer dirigit per Neus Dalmau, amb la pròpia Dalmau, l'actriu Gràcia del Ruste, el mestre pianista Xavier Guitó i el percussionista espiritual Ramon Sulé.



Foto de la Maria Casassas, on es veu el fragment de mirall que queda al dit de l'àngel. L'estrella s'encenia amb el sol a les 12h. l'hora de l'àngelus.

L'ajuntament, encapçalat llavors per Jaume Dulsat i amb Xavi Flores com a regidor de patrimoni, amb el rebombori de les associacions i de l'estrena del curtmetratge va quedar molt bé davant dels mitjans, però res era cert.
https://www.diaridegirona.cat/selva/2022/12/06/lloret-restaurara-sant-pere-bosc-79624504.html Per la nostra vergonya, l'any que Lloret ha esta Capital de la Cultura Catalana ha passat i encara no hi ha cap conveni signat.
 
Esperem que, amb el canvi de color polític al consistori, les coses millorin. Nosaltres seguim lluitant, i tant el nou alcalde com les regidories semblen ben disposats. Per sort la caiguda de l'ala no ha fet mal a ningú. 
Ell no pot volar però nosaltres si.





Comentarios

Entradas populares de este blog

""EROS I THANATOS" EL PÚBLIC NO MARXAVA, ÉREM A L'ARCÀDIA!